Meditatieve kunst, een zoektocht naar de Bron

kijk hier voor houtsculpturen
kijk hier voor keramische sculpturen

 

Zo rond het jaar 2000 is er een geleidelijke verbreding geweest van het verbeelden van persoonlijke ervaringen en mythologische archetypen naar een meer spirituele inkeer in mijn werk. Hieruit groeiden de werken die ik zelf omschrijf als "meditatieve kunst”. Ik stelde mijzelf ten doel werken te creëeren die een inspirerende en rustgevende invloed op hun omgeving uitoefenen.

De grondgedachte hierachter is dat in oorsprong alle materie is opgebouwd uit dezelfde (spirituele of goddelijke) energie. Bij het vervaardigen van deze werken streef ik ernaar materie op een dusdanige wijze te ordenen dat de energie ervan vrij komt in haar omringende ruimte. Daaruit volgen doelbewust (as)symmetrische, veelal ronde, archaïsch aandoende, zuivere vormen.

Ook bepaalde energiestromen die zich in en om mijzelf afspelen tijdens het creatieve proces van ontwerpen en uitvoeren komen tot uitdrukking in de aldus ontstane werken.

In 1999 (en later) ontstonden deze meditatieve kunstobjecten, vervaardigd in terracotta en bewerkt met waterglas en pigmenten.

In 2000 volgden er uit
hout gebeitelde beelden waarbij halfedelstenen zoals bergkristal en amethist geïntegreerd zijn in het ontwerp.

Enerzijds vormen deze stenen een bijdrage aan het meditatieve karakter van mijn werk; anderzijds versterkt de context waarin ik de stenen plaats hun psychologische uitstraling. Op deze wijze geef ik de stenen weer een ‘thuis’ nadat zij ooit uit de schoot van moeder aarde ontgonnen waren.

Ook onstonden er enkele tekeningen en schilderijen uit dit thema.

Het thema heeft enige jaren stil gelegen. Tegenwoordig  heb ik de draad weer opgepakt hieromtrent en zijn de resultaten daarvan te zien bij de nieuwe schilderijen en beelden van 2009 en 2010. De mineralen, planten en dierenwereld geven hier voeding aan een meer gevarieerde vormentaal, maar het doel blijft hetzelfde.

Dit werk is zeer geschikt om in een meditatieruimte, op een huisaltaar of in een praktijkruimte e.d. te plaatsen.

 

 

 

 

 spiritualiteit spiritueel spirituele kunst meditatieve kunst